Module Van verhaal naar toneel, hoe gaat dat?

'Een basis cursus boek bewerken'
Een voorstelling die gebaseerd is op een roman kan bij voorbaat op geïnteresseerde bezoekers rekenen. Maar hoe doe je dat eigenlijk: een boek of een verhaal bewerken? Aan de hand van zijn bewerking van 'On Chesil Beach' van Ian McEwan maakt Peter Sonneveld je in 5 lessen deelgenoot van zijn methode.

 

Waarom valt de keuze op een boek, waarom dat specifieke boek, wat gebruik je ervan en wat laat je weg? Op welke uitgangspunten zijn je keuzes gebaseerd? En vooral, hoe werk je die uit? Je oefent door zelf een kort verhaal (of een sprookje) te bewerken tot een dramatische tekst die gelezen en besproken wordt. Tussen de lessen door wordt door de deelnemers gelezen en geschreven.

 

Een rcth module is net als een SKVR cursus los te volgen. De laatste avond van een module is echter deels een evaluatie / beoordelingsavond. Je mag zelf aangeven of je beoordeeld wilt worden, in dat geval vul je een zelfreflectie formulier in en zal de vakdocent je feedback geven op je ontwikkeling en reflectie. Een positief beoordeelde module geeft recht op een deelcertificaat en past als behaald onderdeel in de deeltijd opleidingen spel, regie / theatercoach van het rcth.

 

over de docent

Peter Sonneveld is meer dan 30 jaar werkzaam als bewerker/regisseur, acteur en speldocent. Van 2005 tot 2013 was hij artistiekleider van Bonheur Theaterbedrijf Rotterdam

 

Hij geeft o.a. les op zowel de Toneelschool in Arnhem als die in Amsterdam en op de Schrijversvakschool in Amsterdam. Hij heeft meer dan 20 boekbewerkingen op zijn naam staan, variërend van klassieke literatuur zoals de Odyssee en de Aeneas tot 'Karakter' van Bordewijk. Hij maakte een bewerking van 7 monologen, geschreven door Anna Enquist, Anne Vegter en Antoine Uitdehaag, met als titel 'Struisvogels op de Coolsingel' waaraan de Taalunie Toneelschrijfprijs 2005 werd toegekend.

Aanmelden
  • 1. persoonlijke gegevens

  • 2. hoe wil je je inschrijven?

  • 3. Heb je opmerkingen of vragen?

    Heb je vragen over een rcth module stuur dan een mail aan dominique@rcth.nl. Voor de SKVR cursussen kun je Bob van der Lugt mailen op bob@rcth.nl. Het rcth is in verband met de kerstvakantie gesloten van donderdag 22 december t/m dinsdag 3 januari 2017. Bevestigingen en facturen n.a.v. je inschrijving worden verstuurd vanaf woensdag 4 januari 2017.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.