Module: Toneelschrijven van Feit naar Fictie

Gefascineerd door de suggestieve kracht van nieuwsberichten? Nieuwsgierig naar de beweegredenen van een veroordeelde serial killer? Geïntrigeerd door de Politieke polls? Benieuwd naar de man die in de Hema in Utrecht stukjes haar afknipt van wildvreemde vrouwen? Dit is je kans. Aan de hand van een door jou zelf gekozen nieuwsartikel gaan we stap voor stap werken aan het ontwikkelen van scenes voor een nieuw stuk. Vragen die aan bod komen zijn: Hoe zet ik een nieuwsfeit of nieuwsartikel om in een interessante dramatische situatie? Hoe creëer ik de daarbij behorende interessante personages? Hoe schrijf ik dialogen en monologen die tot de verbeelding spreken? En hoe smeed ik dit alles tot 1 geheel?

 

Samen lezend en reflecterend op elkaars werk je toe naar een zo af mogelijk product. Voor iedereen die iets heeft met taal en theater en een geheel eigen stuk wil schrijven.

 

Een rcth module is net als een SKVR cursus los te volgen. De laatste avond van een module is echter deels een evaluatie / beoordelingsavond. Je mag zelf aangeven of je beoordeeld wilt worden, in dat geval vul je een zelfreflectie formulier in en zal de vakdocent je feedback geven op je ontwikkeling en reflectie. Een positief beoordeelde module geeft recht op een deelcertificaat en past als behaald onderdeel in de deeltijd opleidingen spel, regie / theatercoach van het rcth.

 

over de docent

Enver Husicic (1974) schreef stukken voor Het zuidelijk Toneel, Growing Up in Public en Groep Verdonschot-Husicic. In 2008 werd zijn stuk Van de Frisse gekozen als sleutelstuk op het jaarlijkse internationale toneelschrijf festival “interplay”.

In 2013 won Enver de Marian Boyer trofee voor het beste nieuwe nog niet opgevoerde toneelstuk Bloedzone. Het stuk is inmiddels opgevoerd op de Parade en tijdens het jaarlijkse Rotterdamse festival Motel Mozaique. Envers stukken worden volop gespeeld in het buitenland. De monoloog Scala was een hit op het Edinburgh Fringe festival in 2014 en zijn stuk Raket, een jeugdstuk over vluchtelingen, zal in februari 2017 in première gaan in Duitsland.

 

In 2012 schreef Enver mee aan the Around-the-Globe Chain Play, georganiseerd in het kader van de New York City World Theatre Day, een stuk geschreven door 16 schrijvers over de hele wereld. Geregisseerd door Doug Howe en opgevoerd in New York, op het Lark playwrights laboratory. Naast toneelstukken schrijven, geeft Enver les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en het rotterdamscentrumvoortheater. Momenteel werkt Enver aan een filmscript en een roman.

Aanmelden
  • 1. persoonlijke gegevens

  • 2. hoe wil je je inschrijven?

  • 3. Heb je opmerkingen of vragen?

    Heb je vragen over een rcth module stuur dan een mail aan dominique@rcth.nl. Voor de SKVR cursussen kun je Bob van der Lugt mailen op bob@rcth.nl. Het rcth is in verband met de kerstvakantie gesloten van donderdag 22 december t/m dinsdag 3 januari 2017. Bevestigingen en facturen n.a.v. je inschrijving worden verstuurd vanaf woensdag 4 januari 2017.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.