Module: Intuïtief regisseren ‘actie door reactie’

Regisseren kun je doen vanuit een vooropgezet en doorwrocht plan. Maar je kunt als regisseur ook intuïtiever te werk gaan. Je laten leiden door wat er op de vloer gebeurd. Goed kijken, je laten inspireren door hetgeen de spelers aanbieden en daar op reageren. Hiermee creëer je actieve spelers, geloofwaardig spel en wordt je niet zelden verrast door nieuwe inzichten en vondsten. Aan de hand van zelf te spelen scènes kijk en we met een open en nieuwsgierige blik naar wat er op de vloer gebeurt. Je leert te benoemen wat je wel en niet aanspreekt en dit om te zetten in feedback voor de speler. De eerste les staan de scènes vast en werken we met teksten uit het repertoire toneel. Daarna is er alle ruimte om zelf scenes aan te dragen.

 

module

Vanaf 2017 heeft het rcth de theatercursussen van de SKVR overgenomen. Om helder te houden welk aanbod valt onder de overname van de SKVR en welk aanbod onder de deeltijd opleidingen en cursussen van het rcth noemen we los te volgen cursussen van het rcth modules.

Een rcth module is net als een SKVR cursus los te volgen. De laatste avond van een module is echter deels een evaluatie / beoordelingsavond. Je mag zelf aangeven of je beoordeeld wilt worden, in dat geval vul je een zelfreflectie formulier in en zal de vakdocent je feedback geven op je ontwikkeling en reflectie. Een positief beoordeelde module geeft recht op een deelcertificaat en past als behaald onderdeel in de deeltijd opleidingen spel, regie / theatercoach van het rcth.

 

over de docent
Mirjam Veldhuijzen van Zanten (1964) is een Rotterdamse theatermaker. Afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht in 1992. Sindsdien geef ze les en maakte meer dan 40 toneelstukken met haar stichting Theater Decibel, bij diverse amateurverenigingen, de Delftse Komedie en de SKVR. Variërend van repertoire toneel als: De Revisor, Midzomernachtdroom, Drie Zusters tot met spelers zelf ontwikkelde theaterstukken als: Hoogwater, Millenniumkoortsdroom en Tot het gaatje.

 

Onlangs regisseerde ik bij Vrij Theater Den Haag De vader van Strindberg. Daarnaast is Mirjam al 10 jaar consulent voor het amateurtheater bij TheaterNetwerk Rotterdam. Met haar bedrijf Theater in Context maakt ze theatrale producten in context van mens en omgeving.

 

Kenmerkend voor haar werk is de voorliefde voor het tonen van kleinmenselijk leed, geloofwaardig en non-verbaalspel met gevoel voor humor.

Aanmelden
  • 1. persoonlijke gegevens

  • 2. hoe wil je je inschrijven?

  • 3. Heb je opmerkingen of vragen?

    Heb je vragen over een rcth module stuur dan een mail aan dominique@rcth.nl. Voor de SKVR cursussen kun je Bob van der Lugt mailen op bob@rcth.nl. Het rcth is in verband met de kerstvakantie gesloten van donderdag 22 december t/m dinsdag 3 januari 2017. Bevestigingen en facturen n.a.v. je inschrijving worden verstuurd vanaf woensdag 4 januari 2017.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.